П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 205-річчя від дня народження Тараса Шевченка

Показ фільму Івана Кавалерідзе «Коліївщина» («Українфільм», 1933)

 

image

14 березня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся кіновечір, приурочений 205-річчю від дня народження Тараса Шевченка.

Життю і творчості Кобзаря присвячено тисячі праць науковців, його могутній талант оспіваний митцями різних поколінь, слово поета звучить понад ста мовами світу. Проте, кожне нове покоління наповнює його новим сучасним змістом.

Роздуми про велич Шевченківської постаті пролунали з екрану вустами геніального актора Богдана Ступки. Щиро і відверто незабутній актор ділиться з глядачем думками про свого Шевченка у фільмі «Великі українці. Тарас Шевченко», який було запропоновано до перегляду на початку заходу.

Цього вечора ми звернулись до однієї зі сторінок творчості Кобзаря, його історико-героїчної поеми «Гайдамаки». Над її створенням поет працював з 1839 по 1841 рік, навчаючись у Петербурзькій Академії мистецтв. Знаменуючи перехідний період творчості Кобзаря – від маленьких ліричних творів до масштабного ліро-епічного полотна, поема стала першим українським романом у віршах.

В історичній основі твору – події одного з найбільших народних повстань в Україні за доби феодалізму – Коліївщини, відголоски якого збереглись у фольклорних джерелах – історичних піснях, переказах та легендах, які сам Шевченко чув від свого діда-гайдамака. «Про те, що діялось на Україні 1768 року, розказую так, як чув од старих людей», – згадував поет.

Відтворення подій під час Коліївщини в українському кіно пов’язане з іменем Івана Кавалерідзе.

Талановитого митця завжди цікавила тема визвольної боротьби українського народу. За власним сценарієм Іван Кавалерідзе створив у 1929 році німий фільм «Злива», а в 1933-му – звуковий «Коліївщина», який приніс йому славу великого режисера.

«Коліївщина» мала бути першою українською звуковою кінострічкою, однак через цензурні проблеми, фільм перероблявся 17 разів і вийшов на екрани із дворічним запізненням. Прем’єра картини відбулась 6 листопада 1933 року і в подальшому з успіхом демонструвалась на вітчизняних та зарубіжних екранах.

Фільм став вдалим кінодебютом для багатьох майстрів театральної сцени. У ньому знімались: Данило Антонович, Іван Мар’яненко, Поліна Нятко, Іван Твердохліб, Микола Надемський, Северин Паньківський, Федір Радчук, Мар’ян Крушельницький та ін.

За своєю образною системою, зображальною культурою, музичним оформленням «Коліївщина» стала значним внеском у розвиток українського кіномистецтва. Чудово знята історична драма з унікальною символічною мовою й донині хвилює глядача. Із великою вдячністю ми сьогодні віддаємо шану таланту Івана Кавалерідзе, котрий у пошуку новаторських засобів розкриття хвилюючих його тем, увічнив у кіномистецтві пам’ять про великого поета і художника Тараса Шевченка.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.