Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики

«Душу музикою омий»

Тема: «Франсіс Пуленк –

пошуки та прозріння останнього трубадура Франції»

 

image

27 січня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий».

Зустріч присвячувалася творчості відомого французького композитора, піаніста, критика  Франсіса Пуленка.

Гостем клубу була кандидат мистецтвознавства, викладач кафедри світової музики Національної музичної академії імені П. І. Чайковського Ганна Різаєва.  Тема лекції-презентації, «Франсіс Пуленк – пошуки та прозріння останнього трубадура Франції».

Франсіс  Пуленк (1899-1963) – французький композитор і піаніст, один з найяскравіших представників групи "Шести" – широко відомий у музичному світі як автор опер «Людський голос» і «Діалоги кармеліток», балетів «Лани» та «Зразкові тварини» ( по байкам Лафонтена), кантати «Лик людський» на текст П. Елюара і Stabat Mater, різноманітних творів для фортепіано –  від невеликих п'єс до концертів з оркестром. А ще – безліч романсів на вірші Г. Аполлінера, М. Жакоба, Л. Арагона і Гарсіа Лорки, П. Елюара,  Р. Десноса. Не випадково сучасники композитора нарекли його «французьким Шубертом».

Творча діяльність Франсіса Пуленка тривала без малого півстоліття. Музична спадщина композитора за цей період налічує близько ста п'ятдесяти творів: три опери, три балети, кантати, вокальні цикли, велике число фортепіанних і камерно-вокальних творів. Франсіс Пуленк здобув собі широке визнання як на батьківщині, так і за кордоном, у творах якого, як у краплі води, відбилися події останнього півстоліття французької історії: на нього наклали свій відбиток і прикрощі поразок, і радість перемог.

Вдало побудована лекція-презентація не залишила байдужих у залі. Присутні насолоджувались фото та музичними відеофрагментами, де у виконанні світових зірок оперного мистецтва лунали уривки опери

«Діалоги кармеліток» та  музичні твори у виконанні самого автора.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Совершенна Л.С.