П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня Соборності України. До 100-річчя  від дня проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки (1919)

 

imageДень Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

22 січня 1918 року Центральна Рада видала IV універсал, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. А вже за рік – у 1919-му – на Софіївській площі у Києві проголосили Акт злуки, який об’єднував УНР та ЗУНР в єдину державу.

1 грудня 1918 р. у Фастові був підписаний «Передвступний договір» про «непохитний намір злитись у найкоротшім  часі  в  одну  державу». Від УНР договір підписали Голова Директорії В. Винниченко, члени Ради народних міністрів Директорії П. Андрієвський та Ф. Швець, Отаман Українських республіканських військ С. Петлюра; від ЗУНР – члени Ради державних секретарів Лонгин Цегельський і Дмитро Левицький.

Підкреслюючи морально-політичний характер Акту злуки, слід наголосити на тому, що він віддзеркалював прагнення двох частин української нації до державної єдності. В Універсалі Директорії УНР з цього приводу відзначалося: «Однині на всіх землях України, розділених віками – Галичині, Буковині, Закарпатській Русі і Наддніпрянській Україні – буде одна, велика Україна. Мрії, для яких найкращі сини України жили і вмирали, стали дійсністю. Однині повіки буде одна, самостійна Українська Народна Республіка».

Акт злуки спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації. Ідея соборності українських земель набула державного статусу, в наступні десятиліття залишалась об’єднуючим чинником і чи не єдиним спільним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху. Акт Соборності надав завершеної форми самостійній українській державі, сприяв подоланню залишків ідей федералізму в ментальності національної політичної еліти.

Об’єднання мало і практично-політичний аспект, адже обидві держави потребували концентрації збройних сил та взаємної допомоги для захисту своїх територій від іноземного військового втручання, яке на той час набуло форми агресії.image

З метою вшанування багатовікової історії національного державотворення, засвідчення поваги до подвигу борців за свободу, незалежність і територіальну цілісність, єднання суспільства у справі розбудови України як високорозвиненої європейської держави, консолідації історичної пам’яті нації, згуртування громад України та відзначення на загальнодержавному рівні 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, враховуючи звернення Асоціації міст України від Української громади, Верховна Рада України постановила провести у 2018 році Всеукраїнську естафету єднання.

Ця естафета присвячена 100-річчю Акту злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Вона вже розпочалася 1 грудня 2018 р. у Фастові й планують її завершити 22 січня 2019 р. на Софійській площі у Києві. У межах Естафети також мають відбутися конференції, виставки, експозиції й круглі столи, присвячені соборності та єдності України.

З нагоди свята, згідно з Указом Президента України «Про День Соборності України» Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку. Представлена література допоможе проаналізувати читачеві успіхи та прорахунки державного будівництва, зокрема, законодавчу базу, принципи формування та діяльності вищих законодавчих і виконавчих органів першої і другої УНР та ЗУНР, центральних і місцевих органів державної влади, форми та устрій українських державних утворень, причини падіння Центральної Ради та успіх перевороту П. Скоропадського, підготовку та суть повстання Директорії, соборницько-державницькі прагнення українців Закарпаття та передумови і наслідки Акту Злуки УНР та ЗУНР.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 15 січня – 04 лютого 2019 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.