П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція на тему «Папа Римський Іоанн Павло ІІ»

 

23 січня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція на тему: «Папа Римський Іоанн Павло ІІ» старшого наукового співробітника Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тамари Бойко.

Кароль Юзеф Войтила,  відомий усьому світу під іменем Папи Римського Іоанна Павла ІІ, був саме тим  лідером Церкви, якого вона потребувала наприкінці XX - початку XXI століть. Понтифікат Іоанна Павла II був одним із найдовших в історії Церкви і визначний із різних міркувань: Святійший Отець написав чимало праць; здійснив більше 100 закордонних поїздок, під час яких відвідав як православні, так і мусульманські країни на усіх континентах; був першим,  хто увійшов до лютеранської церкви, синагоги та мечеті;  намагався сформувати стиль «Папства нового типу», позбавляючи своє служіння всього, що вказувало на його високоповажний сан; багато страждав і дуже багато  прагнув зробити. Він належав до когорти найвпливовіших особистостей ХХ століття, людиною з безмежно великим і добрим серцем.

Тамара Бойко розповіла про життєвий шлях Іоанна Павла ІІ, його вчинки, слова, філософію життя, за які мільйони людей у  всьому світі  продовжують шанувати і любити  його та вважають «Святим з обличчям людини».

Особливу увагу лектор приділила  візиту Папи до України в 2001 році. Його промови у Києві та Львові, виголошені українською мовою, були виважені і доброзичливі. Слухачі дізналися про те, як багато зусиль доклав для організації відвідування Папою Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Артур Липківський - американець українського походження, батько якого був репресований, як і багато українців та поляків. Схиливши голову над останками жертв політичних репресій у Биківнянському лісі, Папа Іоанн Павло ІІ освятив молитвою  це пам’ятне місце.  

Захід доповнила книжково-ілюстративна виставка «Папа Римський Іоанн Павло ІІ» з фондів бібліотеки.

 

Інформацію підготувала головний

бібліотекар відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

Фото провідного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Наталії Опенько