П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики 

«Душу музикою омий» 

Презентація  першого тому двотомного науково-популярного видання

 Валерієї Жаркової

«10 взглядов на историю западноевропейской музики.  

Тайны и желания Homo Musicus»

 

image

23 грудня 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий».  Гостем клубу була доктор мистецтвознавства, професорка, завідувачка кафедри історії світової музики Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського Валерія Жаркова – автор унікального видання з дослідження історії музики в контексті формування культурних традицій Західної Європи.image

Більше 15 років Валерія Жаркова виношувала ідею книги «10 поглядів на історію західноєвропейської музики. Таємниці і бажання Homo Musicus». Вільне володіння французькою мовою дозволило їй черпати натхнення для масштабного дослідження в читальних залах Bibliothèque nationale de France, в колі спілкування з європейськими колегами, на міжнародних конференціях.         Книга увібрала в себе цінний досвід підготовки і проведення лекцій у Національній музичній академії України, Київському інституті музики ім. Р. М. Глієра, в піано-салоні C. BECHSTEIN, в Université Paris-Sorbonne, Paris IV.

Захоплююча розповідь та демонстрація відеоматеріалів про історію, феномен виникнення Homo Musicus (Музичної Людини),  його еволюцію, оригінальні філософські концепції про природу звуку, цікаві факти із життя античних музикантів, середньовічних трубадурів, інтелектуалів свого часу, що стали законодавцями музичної моди і вплинули на формування музичного смаку тих поколінь, викликали жвавий інтерес присутніх.

Видання приваблює не тільки зовні, але і внутрішнім наповненням – яскраво відтвореним культурно-історичним контекстом кожної епохи, барвистими мініатюрами, які є не лише окрасою тексту, а і його невід'ємною складовою.

Після виступу Валерії Жаркової відбулося жваве обговорення книги та автограф - сесія.

 

                                                                  Інформацію підготувала головний

бібліотекар відділу СКД Совершенна Л.С.