Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжково-ілюстративна виставка

«Зимові свята: українські народні традиції та звичаї» 

 

Хай різдвяна добра казка

Подарує тепло й ласку.

Хай різдвяні теплі зорі

Знищать смуток весь і горе.

 

В народі говорять: «Зима прийшла і празничків привела». Підготовка й прихід новоріччя давно перейшло в обрядові дійства: гостинці від Миколая Угодника, ворожіння на Андріївських вечорницях, водіння Маланки та постановка вертепу, віншівки, колядки, щедрівки, дитячі та дорослі забави…

Починається зимовий цикл свят 4 грудня з Введення до храму Пресвятої Богородиці Діви Марії або Третьої Пречистої, «коли вводиться літо у зиму». Цей день віщує, яким буде наступний рік: урожайним чи ні, посушливим чи дощовим. З цього дня у хліборобському розумінні починає спочивати земля, яку не можна копати лопатою аж до Благовіщення (7 квітня).

Найбільш відомі та улюблені дітьми свята – Миколая, Новий рік, Різдво. Всі вони дуже багаті на традиції, у цей час діти та дорослі обмінюються подарунками, щедрують, колядують, ходять до храму, святять воду та багато чого іншого. Кожне з них має свою символіку й атрибутику.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала тематичну книжково-ілюстративну виставку «Зимові свята: українські народні традиції та звичаї», яка ознайомить користувачів з історією та традиціями зимових свят; різдвяно-новорічною обрядовістю українців; колядками та щедрівками з різних регіонів України.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Оксана Круліковська