П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Тема: Літературні сюжети в творчості художників епохи романтизму

 

image22 грудня 2018 року на останньому в цьому календарному році засіданні виступила  багаторічний член клубу Наталія Василишина з темою «Літературні сюжети в творчості художників епохи романтизму».

Добре володіючи матеріалом, вдало доповнюючи його відеорядом, доповідач занурила слухачів у світ літературно-живописного мистецтва епохи романтизму.

Романтизм в історії живопису склав яскраву і блискучу епоху. Для романтизму було характерним розкріпачення від академічних канонів: ліризм, героїчна піднесеність, емоційність, прагнення до кульмінаційних, драматичних моментів. Жанри живопису романтизму: історичні полотна, баталії, фантастичні картини, марина, портрет, пейзаж. Вільні від усіляких догм, доктрин і шкіл, художники підкорялися тільки покликам власної душі, приділяли особливу увагу виразному зображенню почуттів і переживань людини, часто вдавалися до мови натяків і символів, запрошуючи глядачів домалювати в уяві все інше.

Улюбленими виразними засобами романтичного живопису стали: яскравий, насичений колорит; контрастне освітлення; емоційність манери мазка, фактури.

Найбільш знаними художниками живопису романтизму є  Ф. Гойя (Іспанія),  Е. Делакруа (Франція),  І. Айвазовський (Росія).

Напередодні Нового року  особливо цікавим видалося повідомлення товариша голови клубу Віталія Ковалинського про особливості підготовки до святкування Нового року в кінці ХІХ –початку ХХ століття, відображені у періодичних виданнях того періоду.

Святковим подарунком всім присутнім став виступ скрипаля Сергія Бєлова, який виконав твори сучасних композиторів та музику до кінофільмів.

 

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Погонець О. Д.