Вівторок, 30 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота»

Подорож до міста Ніжин.

 

Хорошою традицією у клубі прихильників книги «Субота у Бегемота» є організація виїзних засідань. 13 жовтня 2018 року члени клубу відправилися у місто Ніжин Чернігівської області.

Найпершим пунктом подорожі став Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя. Доктор філологічних наук Павло Михед, професор, відомий гоголезнавець  гостинно зустрів киян на території університету та продовжив розповідь про нашого славного співвітчизника, українського і російського письменника Миколу Васильовича Гоголя  у Гоголівській аудиторії.

 У стінах університету члени клубу познайомилися також з музеєм  Миколи Гоголя та картинною  галереєю.

У музеї можна було бачити портрети батька та матері письменника і портрет 12-річного Гоголя, уявлений і на­писаний художником Д. Варакутою,  фотокопії портретів викладачів та гімна­зистів, програм, навчальних планів, сторінок книг обліку успішності, конспекти та підручники гімна­зистів гоголівських часів.

Особливу увагу привернули книги та фізичні прилади, якими користувалися гімназисти першої половини ХІХ ст. під час навчання, меблі, дзеркало ХІХ ст.,  які свідчать про особливості інтер'єру того часу, письмовий стіл із двома кріслами, туалетний столик, кабінетна шафа.

Картинна галерея університету виявилася  одним з найцінніших художніх зібрань України, де представлений живопис різних епох.

Перший зал презентує живопис XX століття і присвячений творчості народного художника СРСР, лауреата Державної премії ім. Т. Г. Шевченка Сергія Федоровича Шишка. Зібрання, що нараховує 36 його власних творчих робіт, одне з найбільших державних зібрань живописних полотен цього художника.

Ще у двох залах експонуються картини, що були подаровані в 1845 році з нагоди святкування 25-річного ювілею з дня відкриття Гімназії вищих наук почесним попечителем Олександром Григоровичем Кушельовим-Безбородьком. Це, переважно, картини, що знайомлять відвідувачів із західноєвропейським живописом епохи Ренесансу та XVII ст. і російським живописом XIX ст.

Наступним музеєм,  який відвідали члени клубу, був Музей рідкісної книги імені Г. П. Васильківського. Музей діє на базі бібліотеки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя і має багату колекціїю унікальних старовинних видань XVI — початку ХХ століть. Екскурсію блискуче провів завідувач музею Олександр Морозов.

 Своєрідний колорит міста і його красу  допомогла якомога краще відчути оглядова екскурсія містом.

Завершальним акордом перебування у Ніжині став візит у музей «Ніжинська поштова станція», експозиція якого присвячена розвиткові поштової справи, як місцевої, так і на території країни в цілому в XVII – на початку XX століть.

 

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Погонець О. Д.