Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота».

Зустріч з  академіком Національної академії медичних наук України

Ісааком Трахтенбергом

 

image

Зустріч 8 грудня 2018 року з Ісааком Михайловичем Трахтенбергом, українським гігієністом, професором, доктором медичних наук, членом-кореспондентом Національної академії наук України, академіком Національної академії медичних наук України, заслуженим діячем науки і техніки України, запам’ятається надовго.

Великий друг клубу «Субота у Бегемота», видатний учений-медик та літератор, на думку багатьох, найсучасніший наш сучасник, який 11 листопада відзначив своє 95-ліття, Ісаак Михайлович Трахтенберг щедро поділився роздумами про цінність життя, про те, що активна життєва позиція, постійний творчий пошук і робота  якомога краще сприяють продовженню життя.

Теплі,  доброзичливі спогади про тих, з ким йому довелося бути знайомим, у кого довелося вчитися, з ким довелося працювати, вражали глибокою повагою до них.  

Відчувалося, що поважний вчений перебуває в ладу із часом і добре його відчуває, що для нього надзвичайно важливо зберігати і охороняти те, що створено часом і не повинно бути забутим.

До  свого ювілею Ісаак Трахтенберг видав завершальний, 4-й том публіцистичних статей, мемуарних нарисів  і заміток, творчих портретів видатних діячів науки і культури (2017 – 2018)  4-томника «В начале нового века». Всі томи видані у Видавничому домі «Авіцена» у 2015, 2017, 2018 роках.  В останньому томі розміщені матеріали, які відображають особливості часу, що минув, і нинішнього. Книга адресована широкому колу читачів, які цікавляться наукою, медициною, культурою, різними етапами розвитку суспільства. У примірнику, подарованому НБУ ім. Ярослава Мудрого, автор зробив такий дарчий напис: «Читателям Национальной библиотеки им. Ярослава Мудрого с самыми наилучшими пожеланиями от автора. Надеюсь, что мои очерки будут прочитаны не без интереса. ”Блажен, кто верует! ….”. Ваш (подпись, дата)».

Найбільш важливим і хвилюючим для присутніх було звернення до читачів на початку книги «От автора – доверительно. О старости, познании ее благ и бедствий. Раздумья на вечную и безответную тему».

У дружньому слові про Ісаака Трахтенберга український журналіст і письменник, автор статті «Ним рухають мудрість і любов» в газеті «Дзеркало тижня» (№ 42-43, 10.12.2018 р.) Валерій Дружбинський зазначив, що «Трахтенберг – із небагатьох людей, котрі достойно й неголосно утверджують навколо себе атмосферу моральної норми та чистоти».

Завершилася зустріч переглядом серцезворушного відеофільму про ювіляра, створеного його рідними до 95-річчя чоловіка, батька, дідуся і прадідуся і представленого онукою Іриною.

Присутні нагородили Ісаака Михайловича Трахтенберга  щедрими оплесками та щиро зичили міцного здоров’я, професійних і творчих успіхів, невгасимого інтересу до життя.

 

Інформацію підготувала

 завідувач відділу соціокультурної діяльності Погонець О. Д.