Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики 

«Душу музикою омий»

Лекція-презентація музичної антології Євгена Громова

«Київський авангард 1960-х років»

 

image

25 жовтня 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий», яке  зібрало багатолюдну аудиторію шанувальників музики, адже  гостем клубу був один з провідних українських піаністів, лауреат Державної премії України імені Левка Ревуцького, відомий у багатьох країнах світу виконавець Євген Громов.

Євген Громов здійснив більше 70-ти світових та українських прем'єр. Співпрацював з багатьма українськими композиторами. Отримав визнання за вклад у розвиток української  музичної культури XX-XХI століть.

Приводом для зустрічі стала лекція-презентація його музичної антології «Київський авангард 1960-х років». Євген Громов з вичерпною повнотою продемонстрував весь спектр пошуків та розмаїття здобутків композиторів–авангардистів,

виконавши низку творів  учасників антології, скомпонованих для фортепіано упродовж 1960-х років. Лекція-презентація супроводжувалася  відео матеріалами.image

Київський аванґард – унікальне явище в музичній культурі українського шістдесятництва. Цей яскравий спалах неофіційного музичного мистецтва групи молодих, почасти ще студентів, авторів насправді органічно вписується у річище духовних, естетичних та композиційних пошуків і досягнень світового повоєнного аванґарду другої половини ХХ століття.  

Альманах включає чотири диски із записами фортепіанних творів композиторів Леоніда Грабовського, Валентина Сильвестрова, Віталія Годзяцького, Євгена Станковича, які у 1960-ті почали писати твори модерністського, авангардного  спрямування.

Гостями на зустрічі були український композитор, заслужений діяч мистецтв України, лауреат премії ім. Лятошинського, Віталій Годзяцький та Леонід Грабовський, які з задоволенням спілкувалися з присутніми, відповідали на чисельні запитання про історію  зародження та розвитку авангардної музики в Україні та за її межами.

В залі панували гарний настрій та тепла, творча атмосфера. Автор музичної антології «Київський авангард 1960-х років» Євген Громов подарував Національній бібліотеці імені Ярослава Мудрого примірник видання з автографами композиторів Леоніда Грабовського, Валентина Сильвестрова, Віталія Годзяцького та Євгена Станковича.

 

Інформацію підготувала головний

бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Совершенна Л.С.