П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня пам’яті жертв голодомору

 

«Ми пам’ятаємо! Ми – сильні!»

 


image24 листопада 2018 року виповнюється 85-та річниця однієї з найтрагічніших сторінок в історії України – голоду 1932–1933 рр.

На виконання Указу Президента України №523/2016 «Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні – геноциду Українського народу» пам'ять про загиблих вшановують міжнародними форумами та науковими конференціями, виставками, що демонструються як в Україні, так і за її межами, соціальною рекламою про Голодомор.image

1 вересня 2018 року, за 85 днів до Дня пам’яті жертв Голодомору, розпочалась Міжнародна акція «Запали свічку пам'яті», яка протягом 85-ти днів проходить у 85 куточках світу. Мета акції – об’єднати українців усього світу та іноземних громадян задля пам’яті про один з найбільших злочинів в історії людства ХХ століття.

Для підкреслення певного аспекту трагедії Голодомору 1932–1933 рр. та сучасного осмислення цієї трагічної сторінки нашої історії Український інститут національної пам’яті щороку пропонує спеціальну тему Дня. Гасла цьогорічних пам'ятних заходів: «Ми пам’ятаємо! Ми – сильні!» – для України та «Україна пам’ятає! Світ визнає!» («Ukraine remembers, the World acknowledges!») – для світу.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого до 85-ї річниці трагічних подій Голодомору 1932–1933 рр. підготувала книжкову виставку «До Дня пам’яті жертв голодомору».

Зі сторінок численних видань – книг, журналів та газет, представлених на виставці, постає жахлива картина нищення української нації.

 Наукові видання розкривають механізми здійснення Голодомору, порушують питання відповідальності його ідеологів, замовників та виконавців, обгрунтовують необхідність юридичної оцінки Голодомору.

Документи і матеріали книжкової експозиції розкривають причини, масштаби та наслідки катастрофи українського народу. На основі матеріалів усних історій розкривається глибина трагедії українського народу під час геноциду.

 В експозиції представлено також художні твори, присвячені трагедії українських селян та всього українського народу. Ці події української історії завжди були предметом глибокого осмислення українськими письменниками різних поколінь.

На виставці представлені документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1, 4-й поверх.

Термін експонування: 20 листопада – 14 грудня 2018 р.

 

 

 Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.