Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Тема: Поезія і музика композитора Михайла Шуха

«Песни умершего века»

 

image

Засідання, що відбулось в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого у рамках клубу «Душу музикою омий» 4 листопада 2018 року, було присвячено творчості знаного в Україні та далеко за її межами композитора Михайла Шуха (1952-2018). У панорамі сучасної української музики композитор належить до категорії інтелектуальних митців-мислителів, котрі тяжіють до осмислення філософського сенсу життя. Його твори звучать в концертних програмах музичних колективів, а також складають концертний репертуар сольних виконавців. У творчому доробку композитора – симфонічні, кантатно-ораторіальні, органні, хорові, камерно-інструментальні та вокальні твори, музика для театру і кіно. Значна частина його творчості пов'язана з жанрами сакральної музики.

Для Клубу шанувальників музики «Душу музикою омий» постать Михайла Шуха є знаковою, адже у становленні діяльності Клубу він відіграв велику роль. Михайло Аркадійович був першим визначним музикантом, який виступив у Клубі й благословив його на плідну діяльність.

Композитор Михайло Шух був людиною багатогранної творчості і цього разу шанувальники музики познайомились з Terra Incognita його щедрого таланту – творчістю поетичною. Гостро-динамічно і дуже ритмічно звучала поезія Михайла Шуха, яку читала його дружина, музикознавець Наталія Чамарова.

Присутні переглянули відеофільм «Песни умершего века», де у авторському виконанні пролунали «Поетичні сторінки юності» М. Шуха.

Упродовж зустрічі також звучали камерно-інструментальні та вокальні твори композитора Михайла Шуха.

У заході взяли участь: Ольга Дмитренко, заслужена артистка України (ф-но, орган); Вікторія Заболоцька, заслужена артистка України (сопрано); Ірина Жуковська, доцент кафедри педагогіки мистецтва і фортепіанного виконавства факультету мистецтв імені Анатолія Авдієвського НПУ ім. М.П.Драгоманова (ф-но); Юлія Гончарова, Дар’я Тарасова, Богодар Кліменко, солісти камерного оркестру АртеХатта; Юлія Чабукіані (ф-но).

Пам’яті Михайла Шуха присвятили поетичні рядки присутні на заході його друзі Валерій Войцехівський та Денис Голубицький.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Сливка О. В.