Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 80-річчя від часу створення Національної спілки художників України (1938)

 

image27 жовтня 2018 року виповнюється 80 років з часу створення Національної спілки художників України.

Створенню НСХУ передували різні громади, об'єднання, товариства, мистецькі школи (київська, харківська, одеська, львівська, закарпатська) та відкриття вищого українського навчального художнього закладу – Української академії мистецтв (нині – Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури) у 1917 році.

27 жовтня 1938 року на І з'їзді художників УРСР була створена Спілка радянських художників України (СРХУ) у складі Спілки художників СРСР. Вона об'єднала на території УРСР працівників образотворчого мистецтва (живописців, графіків, скульпторів, художників театру, народних художніх майстрів) з метою активної участі у соціалістичному будівництві та комуністичному вихованні трудящих мас. У 1983 році Спілка об'єднувала 18 обласних організацій із загальною кількістю членів 2135 осіб.

З 1991 року, із здобуттям Україною незалежності, Спілка художників України – всеукраїнська громадська творча організація професійних митців і мистецтвознавців. Вона має власне видання – щоквартальний ілюстрований журнал «Образотворче мистецтво». Часопис висвітлює сучасний стан, історію, теорію, естетику, художню освіту, практику та загальну інформацію з питань образотворчого мистецтва України.image

1998 року Спілці художників України присвоєно статус національної. Діяльність Національної спілки художників України (НСХУ) спрямовано на відродження, утвердження та розвиток усіх різновидів українського мистецтва як невід'ємної складової частини світової культури.

Спілка проводить конференції, загальнонаціональні, персональні, інноваційні виставки, трієнале. Митці беруть участь у найпрестижніших світових акціях і форумах. Спільно з Міністерством культури і мистецтв України засновано премії імені Катерини Білокур, Михайла Дерегуса.

Важливою сферою діяльності НСХУ є консолідація усіх творчих сил, формування мистецького середовища, забезпечення свободи творчості, сприяння професійному зростанню і соціальний захист її членів.

З ініціативи творчих спілок ухвалено Закони України «Про професійних творчих працівників і творчі спілки» та інші урядові документи. Указом Президента України встановлено професійне свято – День художника.

До Національної спілки художників України входять всесвітньовідомі мистецькі центри –Петриківка (декоративний розпис), Косів (різьблення, кераміка, вишивка), Львів (художнє скло, кераміка), Опішня (кераміка, ткацтво, вишивка). Спілка має вагому матеріальну базу – художні підприємства, будинки творчості і відпочинку, виставкові площі, видавничі та поліграфічні засоби, майстерні художників тощо.

Нині НСХУ налічує 4330 спілчан, в тому числі громадян інших держав. До структури НСХУ входить 33 обласні міські та регіональні організації, серед них Київська та Севастопольська організації. В її складі – 79 народних художників, 109 заслужених діячів мистецтв України, 237 заслужених художників України, 41 лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, є також дійсні члени та члени-кореспонденти Академії мистецтв України.

До 80-річчя від часу створення Національної спілки художників України в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. 

В експозиції представлено документи з історії створення та діяльності Національної спілки художників України, образотворчого мистецтва, інформацію про найвідоміших художників України, альбоми та каталоги мистецьких виставок, матеріали конференцій, інтерв’ю з митцями.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька,1, 4 поверх.

Термін експонування 26 жовтня – 11 листопада 2018 року

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.