Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Флешбек із нагоди 20-літнього ювілею журналу «Бібліотечна планета»


26 вересня 2018 року напередодні святкування Всеукраїнського дня бібліотек в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося урочисте святкування 20-річного ювілею журналу «Бібліотечна планета». Захід було проведено у форматі флешбек (від англ. – зворотній кадр), що дало можливість його учасникам поринути в минуле, пригадати часи і умови, в яких започатковувався фаховий часопис, а також людей, які  перетворили на реальність чудову мрію багатьох українських бібліотекарів мати свій фаховий журнал.

На свято до «Бібліотечної планети» завітали деякі автори, читачі, члени редколегії, шанувальники журналу. Серед них: провідні бібліотечні фахівці Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, Національної бібліотеки України для дітей (Т. М. Турбаніст, заступник генерального директора з науково-методичної роботи і О. Б. Петренко, завідувач науково-дослідного відділу), Державної бібліотеки України для юнацтва (О. Б. Виноградова, заступник директора з бібліотечної роботи); авторитетні науковці бібліотечної галузі, зокрема з КНУКіМ В. М. Медведєва, кандидат педагогічних наук, професор кафедри інформаційних технологій, заслужений працівник культури України і Т. В. Новальська, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри інформаційних технологій факультету інформаційної політики і кібербезпеки; І. О. Шевченко, президент Української бібліотечної асоціації, директор Центру неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв; члени редакційної колегії, що стояли біля витоків часопису і сприяли його становленню та популяризації: О. К. Александрова, С. О. Басенко (з 1998-го по 2012 р. літературний редактор, наразі – випусковий редактор часопису), Ю. А. Ворона (з 1998-го по 2016 р. секретар редколегії), З. І. Савіна; активна читачка «Бібліотечної планети» Р. І. Сторожилова, завідувач Сіверської міської бібліотеки Сіверської ОТГ Бахмутського району Донецької області та ін. Незважаючи на велику кількість учасників, кожен мав змогу висловити свою думку.

Про минуле і сьогодення журналу «Бібліотечна планета» розповіла модератор заходу, завідувач сектору фахових видань науково-методичного відділу та відповідальний секретар журналу О. В. Білик. Проаналізувавши основні напрями проблемно-змістовного наповнення часопису за 20 років його існування, вона навела також основні статистичні дані за результатами  діяльності часопису: вийшов друком 81 номер «Бібліотечної планети», опубліковано понад 1800 статей, до кола авторів долучились понад 700 авторів, серед яких: фахівці НБУ ім. Ярослава Мудрого, досвідчені бібліотекарі-практики з інших національних, державних, обласних бібліотек, Київського національного університету культури і мистецтв, Національної академії керівних кадрів культури і мистецтва, Національної наукової медичної бібліотеки України, Харківської державної академії культури, провідні науковці НАН України та галузевих академій наук, представники Міністерства культури України, інших органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських об’єднань, національних спілок, товариств, культурних центрів; знані українські письменники,  видавці та ін. Окрім того, О.В. Білик наголосила, що редколегія журналу постійно розширювала коло авторів за рахунок зарубіжних фахівців – науковців та бібліотекарів-практиків з Білорусі, Польщі, Росії, США, Фінляндії, Хорватій, Швеції.

Із вітальним словом до присутніх звернулася генеральний директор Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, заслужений працівник культури України, кавалер  ордена княгині Ольги I і II ступенів,  головний редактор журналу Т. І. Вилегжаніна, яка зокрема підкреслила: «Фахове періодичне видання "Бібліотечна планета" стало важливим ресурсом, що сприяє професійному розвитку бібліотекарів, спрямовує їх на ознайомленням з новітніми досягненнями в бібліотечній та інформаційних галузях, на підвищення кваліфікації й самоосвіту». Вона окреслила досягнення та перспективи розвитку журналу, а також плани роботи на найближчий час.

Про своєчасність, актуальність та  професійну необхідність фахового журналу практичного спрямування говорили у своїх виступах заступник головного редактора, кандидат культурології, С. П. Ковальчук та  кандидат історичних наук, доцент Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв,  головний бібліотекар відділу лінгвістичного забезпечення інформаційно-пошукових систем НБУ ім. Ярослава Мудрого О. М. Збанацька.

Про анкетування читачів, яке напередодні ювілею «Бібліотечної планети» провела редакція часопису, розповіла В. П. Здановська, головний бібліотекар сектору фахової періодики  науково-методичного відділу НБУ імені Ярослава Мудрого. Презентувавши основні результати дослідження, вона зауважила, що відповіді респондентів свідчать про те, що за 20 років часопис утвердився як фаховий довідник, надійне і авторитетне джерело професійної інформації, креативних ідей для розвитку бібліотек і запровадження нових інформаційних послуг.

Родзинкою свята став виступ активної читачки журналу, професіонала своєї справи і позитивної людини завідувача Сіверської міської бібліотеки (Сіверська ОТГ Бахмутського району Донецької області). Саме знайомство з часописом сприяло її подальшому професійному зростанню та реалізації невичерпного творчого потенціалу.

Величезне зацікавлення присутніх викликали  спогади О. К. Александрової, Ю. А. Ворони, випускового редактора часопису С. О. Басенко (з 2012 р.), завідувача сектору енциклопедичних досліджень науково-дослідного відділу С. Л. Зворського.  

До ювілею журналу  фахівці НБУ ім. Ярослава Мудрого підготували ретроспективний бібліографічний покажчик змісту «Бібліотечна планета» (1998-2018). Презентувала даний інформаційний продукт головний бібліограф науково-бібліографічного відділу, його укладач Н. І. Тертичка, яка ознайомила присутніх з його структурою та наповненням.

Підготувала: Олена Білик,

завідувач сектору

НБУ імені Ярослава Мудрого